Projecten 2013

In 2013 hebben de volgende projecten ondersteuning van Stichting A-wareness ontvangen.

Kerstviering senioren
 

De diaconie van de PKN streekgemeente De Voorhof te Kesteren heeft in december een kerstviering voor 125 senioren georganiseerd. Veel van deze senioren zijn alleenstaand. Extra aandacht en gezelligheid rond Kerst is dan zeer welkom. De viering was een groot succes en de bezoekers waren ontroerd bij de afsluiting van de viering vanwege de heerlijke maaltijd en de gezelligheid onderling.

Deze kerstviering is mogelijk gemaakt door vrijwilligers, waaronder ook een medewerker van A-ware Food Group. Stichting A-wareness heeft gezorgd dat de gasten tijdens de lunch konden genieten van een lekker stuk kaas. De betrokken A-ware medewerker laat weten ‘De lunch viel goed in de smaak; één van de gasten gaat tot op de bodem gaat van de soepkop. Over de kaas was men weer bijzonder te spreken, als organisatie over de hoeveelheid (ruim voldoende) en als deelnemer over kwaliteit en smaak!’
 

Stichting A-wareness: Fitnesstoestellen voor zorgcentrum Graafzicht

Op 1 november is het nieuwe pakhuis bij de kaasfabriek van De Graafstroom in Bleskensgraaf officieel geopend. De opening van het pakhuis was voor De Graafstroom en Stichting A-wareness aanleiding om de bewoners van Zorgcentrum Graafzicht in het zonnetje te zetten. ‘Een aantal bewoners van zorgcentrum Graafzicht hebben bij ons in de kaasfabriek of het pakhuis gewerkt.’ Aldus Henk van Bochove, directeur van kaasfabriek de Graafstroom. Meneer Anker (bestuurslid) heeft namens Stichting A-wareness de speciaal voor senioren ontwikkelde fitnesstoestellen overhandigd.

‘We zijn blij met de fitnesstoestellen we van Stichting A-wareness hebben ontvangen omdat bewegen voor onze bewoners erg belangrijk is.’ vertelt Ada Korevaar , coördinator Welzijn van zorgcentrum Graafzicht. ‘De fitnesstoestellen staan in de binnentuin zodat bewoners zelf op de toestellen kunnen oefenen. Daarnaast nemen we het mee in ons beweeg-programma.’

Henk van Bochove heeft namens kaasfabriek De Graafstroom een tuinset overhandigd waar de bewoners kunnen genieten van de buitenlucht.

Kerststerren voor bewoners zorgcentra

Net als vorig jaar heeft Stichting A-wareness kerststerren langsgebracht in zorgcentra in gemeenten waar zij is gevestigd. Met de kerststerren wil Stichting A-wareness als goede buur bijdragen aan extra feestelijke kerstdagen voor bewoners van deze zorgcentra. De kerststerren zijn donderdag 12 en vrijdag 13 december 2013 door meneer Arie Anker (tevens bestuurslid van Stichting A-wareness) bezorgd in Dalfsen, Harderwijk, Almere, Zaandam, Lopik en Tiel. Bij ieder zorgcentrum stonden A-ware medewerkers klaar om samen met meneer Anker en vrijwilligers de kerststerren uit te delen aan de bewoners.

De mensen waren blij verrast met de kerststerren. Enkele reacties:

 • Vanuit Tiel:
  Het was een zeer dankbare klus. Alle bewoners waren bijzonder verrast en waren verbaasd dat het nog bestaat….iets te krijgen zonder dat er voor betaald moet worden. Namens alle bewoners uit TIEL hartelijk dank….
 • Vanuit Lopik:
  Wat een enthousiaste reacties van de mensen zeg!! Zo ontzettend dankbaar, voor de bewoners echt een heel groot gebaar!
 • Vanuit Zaandam:
  Men was er zeer blij mee. 
 • Vanuit Dalfsen:
  De cliënten en medewerkers van Rosengaerde waren blij met deze leuke attentie en willen de A-ware Food Group dan ook van harte bedanken voor dit mooie gebaar!

Alle collega’s bedankt voor de hulp bij het organiseren en uitdelen van de kerststerren. Een foto-impressie van het uitdelen van de kerststerren vindt u hier.

Op stap met echte Harderwiekers

Op zaterdag 6 november zijn de medewerkers van A-ware Harderwijk met zes oudere inwoners van Harderwijk naar het Paleis ’t  Loo geweest. Dit uitje is georganiseerd in samenwerking met De Zonnebloem.
 

Nadat vrijwilligers en gasten elkaar bij de ingang hadden getroffen, hebben we nader kennis gemaakt tijdens een goed verzorgde lunch. Na de lunch zijn we richting het Paleis gewandeld en hebben we de binnenkant van het paleis uitvoerig bekeken. Ook is de geschiedenis van de familie van Oranje weer een beetje opgefrist.
Na het bezoek hebben we onder het genot van een drankje, de gezellige dag afgesloten. Het was voor ons een zeer leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

Met de OR naar het SpoORwegmuseum                  
 

Zaterdag 9 november heeft de GOR (Gemeenschappelijke OndernemingsRaad) vrijwilligerswerk gedaan namens Stichting A-wareness samen met De Zonnebloem. Zij hebben een bezoek gebracht aan het spoorwegmuseum in Utrecht. Voor deze gelegenheid waren 10 mensem met een lichamelijke beperking door vrijwilligers vanuit Maartensdijk meegenomen.
 

Nadat de machinisten (lees GOR leden) alle passagiers over hadden laten stappen van de taxi naar de klaarstaande 1ste klas wagons( lees rolstoelen) en de instapkaarten waren afgestempeld zijn we gestart zonder vertraging.
 

We begonnen met een kennismaking en een lunch midden in het spoorwegmuseum, Ieder OR lid had zijn eigen ‘maatje’. Na de lunch nam iedereen zijn eigen maatje mee voor een tour van zo’n twee uur waarbij men kon kennismaken met o.a. ‘de stalen monsters’, droomreizen, theatervoorstellingen, de werkplaats en de Vuurproef, een ontdekkingsreis door bijna twee eeuwen treingeschiedenis alsof je je een machinist voelt! Na de tour hebben we met zijn allen onder het genot van een drankje nagepraat.

De conclusie van onze maatjes en onze OR leden was dat het een erg gezellige een leerzame middag was geweest. Een aanrader!                                                                                            

Bewegen voor bewoners woonvorm Mozaïek

De Mozaïek is een woonvorm voor 24 mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking in Heesch. Op 18 oktober 2013 is de woonvorm officieel in gebruik genomen. Eén van de bewoners is het nichtje van een A-ware medewerker. Op initiatief van deze medewerker heeft Stichting A-wareness een tafeltennistafel en voetbalspel voor in de centrale ruimte gedoneerd. De spellen zijn een ontmoetingsplek voor de bewoners en een laagdrempelige manier om samen te bewegen.
 

(Bron foto: De Mooi Bernheze krant)

Jeugdorkest MARIEKE

Bij Jeugdorkest MARIEKE uit Kapel Avezaath kunnen kinderen een muziekinstrument leren bespelen. Bovendien leren de kinderen spelenderwijs samenwerken door samen in een orkest te spelen. Het orkest oefent in haar eigen verenigingsgebouw de Kapelhof. Jaarlijks organiseert Jeugdorkest MARIEKE een bazaar om geld in te zamelen voor de vereniging. Een A-ware medewerker is nauw bij deze vereniging betrokken. Stichting A-wareness heeft twee wielen (kazen) voor de verloting ter beschikking gesteld.
 

De boer op!

In de herfstvakantie zijn vijftig ouders en kinderen met de bus een daagje naar de boerderij geweest. In de bus zaten drie A-ware medewerkers met hun kinderen en ouders, begeleiders en kinderen uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Op twee boerderijen in de buurt van Utrecht hebben de kinderen zelf kunnen ervaren wat er allemaal op een boerderij gebeurt en waar de melk vandaan komt. De ouders en kinderen kijken terug op een geslaagde dag!

Stichting A-wareness heeft deze dag samen met de stichting Soda Producties georganiseerd (www.sodaproducties.nl). Deze Stichting organiseert onder meer projecten om, veelal allochtone, kinderen uit aandachtswijken in aanraking te brengen met de Nederlandse taal en cultuur.
 

Mini-kaasles voor kinderen


Zeventien jongens en meisjes van de buitenschoolse opvang van ‘Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Culemborg’ waren woensdag 23 oktober te gast op stadsboerderij Caetshage in Culemborg. De ochtend startte met een mini-kaasles. Twee medewerkers van A-ware Food Group hebben de kinderen uitgelegd hoe kaas wordt gemaakt. Daarnaast hebben de kinderen zelf de kaas gevoeld en geproefd.  De kinderen bleken naast kaaskenners ook echte ‘kaasmonsters’ die de blokjes jonge-, oude- en geitenkaas goed lieten smaken. 

Na de mini kaasles hebben de kinderen tijdens de speurtocht geleerd over het telen van  groente. Verder hebben de kinderen zelf appelsap gemaakt. De ochtend werd afgesloten met een ritje op de tractor.

Kortom een leerzame ochtend voor de kinderen. 

Kijk ook op

Kinderen in beweging met schaatsteam A-ware/Fonterra
 

Zuivel en bewegen passen in een gezonde leefstijl

Zeventig enthousiaste kinderen en ouders waren op dinsdag 22 oktober aanwezig op de speciale schaatsclinic van schaatsteam A-ware/Fonterra in schaatsstadion Thialf. De clinic is mede mogelijk gemaakt door Stichting A-wareness en zuivelcoöperatie Fonterra die het belangrijk vinden dat kinderen ervaren dat bewegen leuk is en zuivelproducten lekker en gezond zijn. De schaatsclinic is exclusief georganiseerd voor kinderen die regelmatig bij Resto van Harte in Leeuwarden eten. 

 

Resto van Harte is een buurtrestaurant waar men voor weinig geld een gezonde maaltijd kan eten. Een aantal keer per maand koken de kinderen van Resto van Harte in Leeuwarden zelf de maaltijd om zo te ervaren dat gezond eten ook lekker kan zijn. De schaatsclinic startte met een workshop yoghurt maken. De kinderen hebben een eigen yoghurt-toetje gemaakt en geleerd hoe zuivel past in een gezonde leefstijl. Hierna hebben de kinderen de schaatsen onder gebonden. Op de ijshockeybaan van Thialf hebben schaatscoach Henk Gemser en marathonschaatsers Jouke Hoogeveen, Niels Mesu en Durk Fabriek de kinderen kennis laten maken met schaatsen.  De één wist al snel meters te maken, de ander krabbelde voorzichtig over de ijsbaan.  ‘De clinic was super! Tijdens de terugreis in de bus vertelden de kinderen honderduit. Deze winterse dag met zomerse temperaturen hebben we afgesloten met een zuurkoolschotel in ons Resto.’ Aldus Ina Veenstra, manager van Resto van Harte in Leeuwarden.

Eind 2014 opent A-ware Food Group in Heerenveen een kaasfabriek en  Fonterra een ingrediëntenfabriek. Via de Stichting A-wareness wil A-ware Food Group initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het vergroten van de kennis van kinderen over een gezonde leefstijl. ‘Met de schaatsclinic hebben de kinderen van Resto van Harte beleefd hoe leuk bewegen is.’ aldus Corine Kroft, voorzitter van Stichting A-wareness.  Hans Berghorst van Fonterra vult hierop aan. ‘Fonterra wil bijdragen aan een gezonde levensstijl voor iedereen; sporten en gezonde voeding zijn hierin belangrijke elementen. Een schaatsclinic samen met de rijders van schaatsteam A-ware/Fonterra past hier goed bij’.

Klik hier voor meer foto's van deze clinic. Ook staan foto's op de foto-site van Resto van Harte Leeuwarden

Meer informatie:

Dag van Ontmoeting / Ziekendag   

Op 8 oktober 2013 was in Zeist de jaarlijkse ‘Ziekendag’. Ruim 140 ouderen hebben genoten van een daagje uit. De meeste ouderen zijn ’s ochtends door vrijwilligers van het Rode Kruis opgehaald. Na een kerkdienst stond er een lunch voor de ouderen klaar. ’s Middags hebben vrijwilligers een cabaret-voorstelling opgevoerd.

De ouderen en vrijwilligers kijken terug op een geslaagde dag. ‘We hebben een schitterende dag gehad, mede door jullie heerlijke kaas. Heel hartelijk bedankt!!!!!!’

Een medewerker van A-ware Food Group was bij de ziekendag betrokken. Stichting A-wareness heeft kaas voor de lunch beschikbaar gesteld.
 

Op stap met ‘De Zonnebloem’

Een dag vol auto's, eten serveren, rolstoelen duwen, extra kopje koffie halen, vriendelijke woorden en heel veel praatjes maken. De gasten van 'De Zonnebloem' hebben genoten!

Op zaterdag 28 september heeft Stichting A-wareness samen met leverancier Interflon (smeermiddelen) een uitje georganiseerd voor gasten van ‘De Zonnebloem’.  Dit uitje werd begeleid door een aantal ‘Zonnebloem-vrijwilligers’ en vijfentwintig medewerkers van A-ware Food Group en Interflon (leverancier van smeermiddelen).  

Vijfentwintig ouderen uit Den Haag en omgeving zaten rond 11 uur klaar in het Louwman Museum in Den Haag. Na een kopje koffie hebben is de lunch uitgeserveerd. Het principe ‘vele handen maken licht werk’ ging zeker op. In een mum van tijd konden de ouderen genieten van een kopje soep met een lekker broodje. Na de lunch kon iedereen een bezoek brengen aan het ’Louwman Museum’. Een museum met onder meer klassieke auto’s, raceauto’s en zelf een auto uit een film van James Bond. 

De meeste gasten hebben ontspannen in de rolstoel gezeten en zich door de medewerkers van A-ware en Interflon laten rondrijden door het museum. Een aantal anderen heeft het museum lopend verkend. Veel herinneringen kwamen boven. Één van de dames was op zoek naar ‘mijn eerste Renaultje uit 1953’. Zowaar stond deze tentoongesteld in het museum. ‘Je moet weten, wij waren de eerste bij ons in de straat met een auto’.  Na afloop hebben we namens Stichting A-wareness de gasten en Zonnebloem-vrijwilligers een pakje kaas gegeven om na te genieten van deze gezellige dag.

Wij kijken terug op een geslaagd uitje. De ouderen hebben genoten van deze gezellige dag. Wat ons betreft is een dergelijke uitje zeker voor herhaling vatbaar!
 

Meer informatie:

Lekker ontbijtje met kaas


Vereniging Dit KoningsKind organiseert jaarlijks vakanties voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Een groep van 21 personen bestaande uit jongeren met een verstandelijke beperking en hun begeleiders (vrijwilligers) hebben in augustus vakantie gevierd in een vakantiehuis in Vollenhove.

Tijdens de vakantie hebben de vakantiegangers genoten van een lekkere plak kaas op de boterham. Voor bij de borrel waren er blokjes oude kaas. Deze kaas is gedoneerd door Stichting A-wareness.

Meer informatie: Dit Koningskind 

JOGG Zaanstad - 'Ik-Drink-Water-Kaart'

Overgewicht is een groeiend probleem onder jongeren. Ongeveer een op de zeven kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dit zelfs al een op de drie kinderen. JOGG is een landelijk initiatief gericht op kinderen en jongeren hun ouders en omgeving. JOGG staat voor  Jongeren op Gezond Gewicht en is gericht op het voorkomen van overgewicht. 
De gemeente Zaanstad heeft zich aangesloten bij dit initiatief. Door nauw samen te werken met onder meer scholen, huisartsen, consultatiebureaus en woningbouwverenigingen willen zij kinderen en ouders motiveren om water te drinken in plaats van suikerhoudende drankjes. Om dit te bereiken heeft JOGG Zaanstad diverse projecten opgezet. Één van de projecten is de ‘ Ik-Drink-Water-Kaart’. Op deze kaart kunnen kinderen inkleuren hoeveel glazen water zij hebben gedronken. Zo worden kinderen positief gestimuleerd om water te drinken. Daarnaast kunnen de ouders op de kaart lezen waarom het belangrijk is dat kinderen water drinken en hoe zij hun kinderen hierin kunnen stimuleren.
In Zaandam staat de fabriek van Schipper Cheese die onderdeel is van A-ware Food Group. Als betrokken buur wil Stichting A-wareness JOGG Zaanstand ondersteunen omdat het bijdraagt aan een gezonde leefstijl van kinderen. Met ondersteuning van Stichting A-wareness kan de ‘Ik-Drink-Water-Kaart’ worden ontwikkeld en uitgedeeld aan ouders en kinderen in Zaanstad.
Kijk ook op http://www.ggdzw.nl/jongeren/jogg-zaanstad
 

Kantoorartikelen

EM kantoorsystemen is leverancier van kantoorartikelen van A-ware Food Group. Deze leverancier heeft opnieuw een pallet met kantoorartikelen ter beschikking gesteld aan de Stichting A-wareness. De Stichting heeft deze pallet, namens EM kantoorystemen, gedoneerd aan Kindervakantieland in Almere. Deze stichting organiseert kampen voor kinderen uit Almere die door hun thuissituatie met het eigen gezin niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan.

De kantoorartikelen zoals scharen, potloden en papier worden onder meer gebruikt om met de kinderen te knutselen.Op de foto links links ruimt heer Henk van Slooten de kantoorartikelen op. Hij is de oprichter van Kindervakantieland. Met zijn 85 jaar is hij nog steeds actief betrokken bij zijn Kindervakantieland.

Meer informatie:

Kaasmarkt Woerden

In de zomermaanden wordt iedere woensdag in Woerden een Historische kaasmarkt georganiseerd. Woerdense kaasboeren en kaashandelaren laten het publiek zien hoe het spel van de handel tussen verkoper en koper werkt. Een marktmeester vertelt de bezoekers meer over de geschiedenis van kaas en wat op het marktplein gebeurt.
Aan de kaasmarkt werken tientallen vrijwilligers mee. Stichting A-wareness heeft Woerdense kaasmarkt met €3000 ondersteunt. De Woerdense kaasmarkt brengt mensen in aanraking met kaas en haar geschiedenis. Bovendien zorgt Stichting A-wareness hiermee voor een gezellige dag voor inwoners van Woerden en toeristen.

Computer voor archiveren foto's van zomerkampen

Een A-ware medeweker gaat als vrijwilliger op een KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) Zomerkamp. In een periode van zeven weken zorgen 550 vrijwilligers voor een onvergetelijke week voor bijna 2800 kinderen. Het kamp staat bol van leuke activiteiten als waterspelletjes, smokkelspelen, renspellen, turnen in de turnhal, dansen in de dansstudio, zingen en  nog veel meer. Kortom een week lekker bewegen en plezier maken met leeftijdsgenootjes.
 

Op het kamp worden alle leuke moment vastgelegd op foto’s. Deze foto's worden op een website gezet zodat alle ouders kunnen volgen wat hun kunderen meemaken. Daarnaast worden alle foto's op een computer gearchiveerd. De huidige kamp-computer is aan vervanging toe. A-ware Food Group heeft daarom een afgeschreven computer ter beschikking gesteld die Stichting A-wareness heeft gedoneerd aan de zomerkampen van de KNGU. Zo kunnen kinderen, leiding en ouders met de foto’s nagenieten van een onvergetelijke kampweek.
 

Meer informatie én foto's op www.zoka.nl.  
 

Down Doe Dag 2013

Op 29 juni 2013 was het weer zover; de jaarlijkse Down Doe Dag. Een dag waarop gezinnen met een kind met down syndroom plezier maken, elkaar ontmoeten, lekker eten met elkaar en kennis opdoen rondom een centraal thema. Dit jaar was het thema : “…met in de hoofdrol…”

Vaak staat het kind met down syndroom centraal in een gezin en hebben zij de hoofdrol. Op de Down Doe Dag kregen de broertjes en zusjes (brusjes) een speciale plek en hadden zij letterlijk  de hoofdrol! De hele ochtend hebben de brusjes keihard gewerkt aan een theatervoorstelling, onder begeleiding van “Melissen Sprankelt”. Het werd een combinatie van acteren en zang, geschikt voor alle leeftijden. Het resultaat was een mooi optreden na de lunch voor alle ouders en kinderen met down syndroom.

Terwijl de brusjes aan het werk waren, vermaakten de allerjongsten kinderen zich in de “peuterpret”, onder begeleiding van ASVZ medewerkers uit het team ambulant Midden Holland. Er werd geknutseld, gespeeld en  getekend; ze vermaakten zich prima.

De ouders en de oudere kinderen met down syndroom hadden hun eigen programma: de acteurs van Downisty verzorgden een workshop, samen met een drama docente. Het was leuk en leerzaam om te horen hoe de acteurs er toe gekomen zijn om in een televisie serie te spelen, en welke ervaringen ze daarbij hebben opgedaan. Allemaal doordat dat ze hun droom, acteur worden, hebben nagejaagd, zonder dat hun beperking daarbij in de weg stond.
Tussendoor was er gelegenheid om op de foto te gaan, samen met je gezin of juist alleen. Een professionele fotograaf stond de hele dag klaar in zijn studio.

Na de gezamenlijke lunch en het optreden van de brusjes liep de dag ten einde. Iedereen mocht de zaal verlaten via de rode loper, onder luid gejoel en applaus van alle vrijwilligers die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt.
Een bijzondere dag, in samenwerking met de Milandhof, MEE, Stichting Down Syndroom, sponsoren en 20 vrijwilligers.
 

A-ware chauffeurs in truckruns

Ieder jaar werken een aantal A-ware chauffeurs mee aan truckruns door heel het land. Tijdens deze toertochten met vrachtwagens is de bijrijder stoel bestemd voor mensen met een beperking. Voor de bijrijders is het een unieke ervaring om met een vrachtwagen, vaak luid toeterend, door de regio te rijden. Tientallen chauffeurs en transportondernemingen zetten zich belangeloos voor deze unieke evenementen in. Chauffeurs van A-ware Food Group hebben dit jaar meegewerkt aan meerdere toertochten. De chauffeurs rijden vrijwillig mee en mogen gebruik maken van een vrachtwagen van A-ware Food Group.

 • Op 25 mei reden zes chauffeurs mee in de TruckTour Nienoord.
  Dit evenement heeft daarnaast €250 van Stichting A-wareness ontvangen voor de organisatie van deze tour.
 • Op 6 juni reden zes chauffeurs mee in de TruckTour in Bolsward.
 • Op 8 juni tijdens de Tukker Trucker reden twee chauffeurs mee.
 • Op 9 Juni reden twee chauffeurs mee in de Truckrun Tiel.

Logeerhuis Heerenveen

Twee enthousiaste medewerkers van het logeerhuis in Heerenveen hebben op 27 mei een cheque van €1500 in ontvangst genomen. In het logeerhuis logeren kinderen met een belemmering in hun sociaal emotionele ontwikkeling (bijvoorbeeld autisme). De kinderen worden tijdens het logeren professioneel begeleid en kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. Daarnaast worden ouders en andere gezinsleden tijdens het logeren tijdelijk ontlast. Het logeerhuis gebruikt de donatie voor leuke extra’s voor de logees. Zo wordt een deel van het bedrag gebruikt voor een echte vakantie in een bungalowpark. Daarnaast gaan begeleiders en logees een daagje naar de dierentuin. Meer informatie over het logeerhuis op www.logeerhuisheerenveen.nl.

 

 

Hospice Heerenveen

Op 27 mei 2013 hebben twee coördinatoren van het hospice in Heerenveen een cheque van €3000 in ontvangt genomen. Het Hospice is er voor mensen uit Heerenveen en omstreken die in de laatste fase van hun leven zijn en thuis niet meer willen of kunnen verblijven. Verpleegkundigen en getrainde vrijwilligers staan klaar voor de zorg en begeleiding van deze mensen en hun naasten. Ook zijn er Hospice-vrijwilligers die bij de mensen thuis hulp bieden. Meer informatie over het hospice op www.hospiceheerenveen.nl.

De Boer op!

Net als in 2012 heeft de Stichting A-wareness in samenwerking met SodaProducties “de boer op” georganiseerd. Tijdens deze dag brengen kinderen, die in de stad opgroeien en weinig in aanraking komen met de natuur en het leven op het platteland, een bezoek aan een boerderij.

Op donderdag 2 mei zijn we rond 9 uur met de bus vanuit Bouter Cheese in Culemborg vertrokken met twee A-ware medewerkers en hun kinderen. Vervolgens zijn we richting Kanaleneiland gereden, hier zijn de kinderen met hun ouders of begeleiders ingestapt. Rond 10 uur reden we het idyllische plaatsje Haarzuilens binnen. Toen we bij de boerderij aankwamen stond boer Hans al aan het begin van de werf op ons te wachten.

Het begon met een aangenaam welkom op strobalen in de schuur, de kinderen kregen veel informatie over het reilen en zeilen op de boerderij. Toen was het tijd om de schuur in te gaan, we hadden geluk want de dag ervoor waren een aantal nieuwe kalfjes geboren . De koeien werden gevoerd, geaaid en geknuffeld. Voordat wij aankwamen had boer Hans al allerlei spelletjes en werkzaamheden klaargezet voor de kinderen. Deze werden door alle kinderen met veel enthousiasme uitgevoerd. Aan het eind van de leerzame ochtend waren de kinderen moe maar voldaan. Om 1 uur stond de bus weer klaar en was het tijd om richting thuis te gaan. 

 
 

Stichting A-wareness kleurt verzorgingshuis Nij marienacker oranje

Ter gelegenheid van de kroning van Prins Willem Alexander heeft Stichting A-wareness figuurlijk de oranje bloementjes buiten gezet. Als goede buur heeft Stichting A-wareness oranje plantjes langsgebracht bij de bewoners van zorgcentrum ‘Nij marienacker’ in Workum. Door de oranje plantjes krijgt de kroning van Prins Willem Alexander voor de bewoners van dit zorgcentrum een extra feestelijk tintje. Ook waren er plantjes voor alle verzorgenden die zich dagelijks inzetten voor de zorg aan de bewoners. De bewoners waren blij verrast.  

Stichting A-wareness is een initiatief van het familiebedrijf A-ware Food Group gespecialiseerd in het rijpen, versnijden en verpakken van kaas. A-ware medewerker Hein Kuipers heeft op 26 april namens de Stichting A-wareness de oranje plantjes aan bewoners en verzorgenden uitgedeeld.
 

Speelplein basisschool ‘de Zeearend’

‘De Zeearend’ in Beverwijk is een basisschool voor speciaal onderwijs. De school wil het speelplein zo inrichten dat naast spelen de kinderen ook de mogelijkheid hebben om zich op motorisch, sociaal-emotioneel, creatief en cognitief vlak te ontwikkelen. Het speelplein is daarom onderverdeeld in verschillende speelzones; de boshoek, de autobaan, de chillhoek en het spelveld. De school werkt nu aan een nieuwe speelzone; ‘de zeetuin’.  In deze tuin komen een boot, klimnet, picknicktafel, strandhuisje, twee vuurtorens, paaltjes met dik touw en beplanting en 2 schatkisten. De school beschikt over onvoldoende middelen om het speelplein te realiseren en zoekt daarom financiële hulp. Stichting A-wareness heeft €1000 gedoneerd om een deel van ‘de zeetuin’ te kunnen aanleggen.

De zoon van een A-ware medewerker gaat met veel plezier naar deze school. ‘Ik merk met wat voor toewijding en enthousiasme de leerkrachten, maar ook veel vrijwilligers (o.a. gepensioneerde ex-leerkrachten) zich inzetten voor de school.’ Anja Moors, docent op ‘de Zeearend’, is blij met de donatie van Stichting A-wareness. ‘Super, nu kunnen we beginnen met de bouw van het strandhuisje!’
 

Sport- en speldag voor mensen met beperking

Op 8 juni 2013 was de jaarlijkse DESTO Speldag. Een unieke sportdag voor meer dan 300 mensen met een beperking uit de omgeving van Utrecht. Sportpark De Vryheit stond helemaal in het teken van het 'Koninklijk Huis'. Alle deelnemers zijn met de bus opgehaald en naar het sportpark gebracht. Na de officiële openingsklanken van het volkslied en het hijsen van de vlag verspreiden alle groepen zich op en om het veld. Zij kunnen zich storten op het spelcircuit, boks- en of judolessen, knuffelen met de dieren, zweven in de zweefmolen, een ritje met de tractor, maar ook met de brandweer van Vleuten – De Meern water spuiten! Het kan allemaal.

Een unieke dag waarvoor zo’n 150 vrijwilligers van binnen en buiten sportvereniging DESTO zich belangenloos hebben ingezet. Ook een medewerker van A-ware Food Group was hierbij betrokken. Stichting A-wareness ondersteunt de sport- en speldag met €1000.

Meer foto's van deze unieke sportdag vindt u hier.

Hulpgoederen naar Roemenië

Net als in 2012 heeft jHervormd Bodegraven heeft hulpgoederen (denk aan kleding en rollators) voor Roemenië ingezameld. De Stichting A-wareness heeft een vrachtwagen ter beschikking gesteld om de hulpgoederen naar Roemenie te vervoeren. Ook de brandstof is door de Stichting betaald. A-ware chauffeur Pieter de Kruijf brengt samen met Wim Nagel (planner bij groothandel Treur) de hulpgoederen naar Roemenië. Het transport vertrekt op 5 juni 2013. De chauffeurs verwachten op 12 juni 2013 terug te zijn in Bodegraven.
 

Vakantieweekend

De voedselbank in Lopik organiseert samen met de Stichting Samenlevingsopbouw Lopikerwaard (SSL) een vakantieweekend voor kinderen waarvan de ouders een beroep doen op de voedselbank. Op 6 en 7 juli gaat een groep vrijwilligers samen met dertig kinderen naar attractiepark Drouwenerzand. De Stichting A-wareness ondersteunt dit weekend financieel met €250. Daarnaast kunnen de kinderen tijdens het ontbijt genieten van een lekkere plak kaas op de boterham.

Kantoorartikelen

EM kantoorsystemen is leverancier van kantoorartikelen van A-ware Food Group. Deze leverancier heeft een pallet met kantoorartikelen ter beschikking gesteld aan de Stichting A-wareness. De Stichting heeft deze pallet gedoneerd aan Stad & Esch'; de school van de zoon van een medewerker van A-ware Food Group. De kantoorartikelen zijn met een vrachtwagen van A-ware Food Group op de praktijkschool afgeleverd. De leerlingen hebben de kantoorartikelen vervolgens de school binnengedragen.

Stad & Esch is een praktijkschool voor leerlingen die moeite hebben met vakken als Rekenen en Lezen. Na het praktijkonderwijs kunnen de leerlingen zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Dit betekent zelfstandig werken, wonen en zinvolle besteding van de vrije tijd. Leerlingen stromen na de praktijkschool door naar een MBO niveau 2 opleiding of gaan aan het werk.

Meer informatie:
http://www.emleerdam.nl/
http://www.stadenesch.nl/
 

Bewegen voor ernstig meervoudig gehandicapte bewoners

Bewegen hoort net als gezonde voeding thuis in een gezonde leeftijl. Ursula, onderdeel van Ipse-de Bruggen, is een woonvorm voor mensen met een beperking in Nieuwveen. Binnen deze instelling is een project opgestart  om bewoners te stimuleren meer te bewegen. Zo worden op het terrein bewegingselementen geplaatst waar bewoners en hun begeleiders langs wandelen en tegelijk beweegoefeningen kunnen doen door een trapje, eenvoudige rekstok of fitness parcours. 

Met ondersteuning van Stichting A-wareness is een materialenbank aangeschaft voor ernstig meervoudig gehandicapte bewoners. In deze materialenbak zitten onder meer pittenzakken en strandballen.De materialenbox is speciaal samengesteld om ernstig meervoudig te prikkelen meer te bewegen.

Meer informatie: http://vriendenvan.ipsedebruggen.nl/ 

 

 

Keten met Kaas

Stichting A-wareness heeft een spel ontwikkeld waarmee kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met de kaasketen. Nieuwsgierig, kijk op www.ketenmetkaas.nl.